Аналітика

У переговорах Британії та ЄС щодо Brexit з’явилися оптимістичні сигнали

Прем’єри Британії та Ірландії вперше «побачили шлях до угоди», але гарантій успіху все ще немає, а час практично вичерпано.

Президент Євроради Дональд Туск отримав «оптимістичні сигнали» про угоду щодо Brexit. Про це повідомляє Sky News.

Після того, як прем’єр-міністр Борис Джонсон вчора зустрівся зі своїм ірландським колегою Лео Варадкаром, «обидва вперше побачили шлях до угоди». При цьому повідомляється, що «немає жодної гарантії успіху, і час практично вичерпано».

За словами Туска, британські парламентарі «все ще не висунули життєздатної реалістичної пропозиції». Однак він наполягає, що «навіть найменший шанс повинен бути використаний.

Міністр у справах Brexit Стівен Барклі і головний парламентер ЄС Мішель Барньє провели переговори сьогодні вранці, щоб дізнатися, чи достатньо вчорашньої зустрічі прем’єр-міністрів для домовленості про нову угоду.

Зараз залишається 20 днів до Brexit, але лише вісім днів до того, як Борис Джонсон буде змушений попросити відстрочку, якщо не забезпечить угоду.

Прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар після зустрічі з прем’єром Британії Борисом Джонсоном заявив, що угода щодо Brexit може бути укладена до кінця жовтня, повідомляє Reuters.

«Я думаю, що для нас можливо досягти угоди, щоб дозволити Британії залишити ЄС впорядкованим чином і зробити це до кінця жовтня», — сказав Варадкар.

Також за словами ірландського прем’єра, позитивну розмову з британським колегою не потрібно розцінювати в контексті: «хто пішов на поступки».

«І це не та гра, в яку кожен з нас хоче грати», — зазначив прем’єр-міністр Ірландії.

Нагадаємо, що раніше Борис Джонсон пішов на компроміс щодо Brexit. Джонсон заявив, що не буде проводити перевірки на кордоні між Республікою Ірландія і Північною Ірландією. Він наголосив, що це компроміс з боку Великобританії.

Пізніше в Єврокомісії «компроміс» Джонсона щодо Brexit назвали «спірним». Юнкер зазначив позитивні зрушення в пропозиціях Джонсона, але в них все ж є «спірні моменти» щодо бекстопа і кордону між Ірландією і Північною Ірландією.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net