Політика

У Раді назвали терміни запрошення України в ЄС

Україна занадто велика і проблемна для Європи, щоб інтегрувати її в найближчі роки, зазначив Богдан Яременко.

Народний депутат від Слуги народу, голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Богдан Яременко вважає, що в найближчі п’ять-десять років Україна не отримає запрошення в ЄС. Про це він сказав в інтерв’ю ТСН, оприлюдненому в понеділок, 9 червня.

«Європейський Союз не готовий нас приймати, ми не готові бути членом Європейського Союзу. Суть того, що між нами відбувається, визначена Угодою про асоціацію, з якою концептуально теж є проблема… Поки що, з огляду на кризовий стан у Європі, з точки зору існування їхньої єдності і консолідації, вони не готові будуть у найближчі п’ять-десять років відповідати на це питання», — сказав Яременко.

За його словами, цей час дає Україні можливість «спокійно подивитися, чого ми хочемо за цей час досягти, чого ми можемо досягти, що ми зобов’язані зробити, чого не варто поспішати робити».

«Ні в якому разі не переглядаючи наше бажання стати членом європейської родини, не заперечуючи ні в якому разі нашу приналежність, і географічну, і культурну, до європейського континенту, у плані європейської інтеграції як політичного процесу, нам, так само, як і з Радою Європи, треба видихнути, заспокоїтися і подумати, що ми можемо зробити», — зазначив нардеп.

Він нагадав, що одного лише бажання вступити в ЄС недостатньо.

«Реальність у тому, що тебе повинні туди запросити. Тебе повинні «хотіти» в цьому союзі. Європейський Союз найближчим часом нас не захоче. Ми занадто великі для них і занадто проблемні, щоб нас абсорбувати позитивним чином, щоб нас зробити частиною себе. Тому запрошення до членства в ЄС ми не отримаємо протягом найближчих п’ять-десять років. Змінити ситуацію за цей час ми можемо», — резюмував Яременко.

Нагадаємо, минулого тижня президент Словенії Борут Пахор запропонував ЄС надати «особливий статус» Україні.

У відповідь МЗС України заявило, що стратегічною метою країни є повноцінне членство в ЄС і про особливий статус мова не йде.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net