Політика

У Раді вирішили, як обговорити членство в НАТО без нової заявки

В українському парламенті знайшли, як обговорити План дій щодо членства в НАТО без нової заявки.

Комітет зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва підтримав проект звернення до країн НАТО з приводу прискорення надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО. Відповідний документ виявився в розпорядженні Європейської правди.

Згідно з документом, ініційованим фракцією Європейської солідарності, Верховна Рада закличе «парламенти країн-членів НАТО, на виконання п. 23 декларації Бухарестського саміту НАТО 2008 року, звернутися до міністрів закордонних справ своїх країн з пропозицією прискорити надання Україні плану дій щодо членства».

Документ також закликає Парламентську асамблею НАТО в ході весняної сесії в Києві розглянути звернення до глав держав і урядів про надання Україні ПДЧ.

Як зазначила на своїй сторінці у Facebook член комітету ВР з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Ірина Геращенко, йдеться не про ще одну заявку на ПДЧ. «Звичайно, йдеться не про ще одну заявку, а про звернення до наших партнерів, підтвердження наших намірів і чіткий публічний заклик не блокувати нам ПДЧ, а надати», — пояснила депутат.

«Наполягаємо, щоб ВР прийняла цю заяву вже у вівторок, 3 грудня, відразу після розгляду закону про ДБР», — зазначила Геращенко.

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що Україна буде членом НАТО. Але зараз країна повинна сконцентруватися на реформах у сфері оборони і безпеки.

Як повідомлялося, в кінці жовтня в Києві завершилося засідання Північноатлантичного альянсу, в рамках якого відбулося засідання Комісії Україна — НАТО, за підсумками якого було прийнято спільну заяву.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net