Прогрес

У ще однієї зірки вчені виявили потенційно заселену планету

Розташований неподалік від нас червоний карлик GJ 1061 виявився оточений системою планет земного типу.

Двадцята в списку найближчих до нас зірок, червоний карлик GJ 1061 розташований в 12 світлових роках. Це приблизно втричі більше, ніж до найближчої до Сонця системи альфа Центавра, у зірок якої вже відомі потенційно населені планети. Однак GJ 1061 проявляє значно меншу активність — теоретично це залишає більше шансів для розвитку біля неї життя, інформує Ukr.Media.

Підходяща для цього планета, виявлена під час спостережень, проведених близько року тому з допомогою 3,6-метрового телескопа працює в Чилі в європейській обсерваторії ESO. Зібрані при цьому дані показали, що GJ 1061 може бути оточена системою з щонайменше трьох планет масами від 1,4 до 1,8 маси Землі. Орбіти всіх трьох пролягають в безпосередній близькості від зірки, ближче, ніж Меркурій до Сонця.

Місцевий рік на них триває від трьох до 13 земних діб, так що зовнішня планета GJ 1061d знаходиться на належній відстані від тьмяної зірки. За оцінками вчених, температура тут коливається в межах, що забезпечують існування рідкої води — ключової умови для розвитку життя.

Варто зауважити, що реакції термоядерного синтезу в надрах червоних карликів, подібних GJ 1061, протікають надзвичайно «економічно», і тривалість існування таких зірок може досягати сотні мільярдів років. З одного боку, це обіцяє більш ніж достатній час для розвитку життя. З іншого — активність червоних карликів створює вкрай потужні спалахи випромінювання та потоків частинок, які здатні «стерилізувати» розташовану близько планету. Питання про можливість життя на таких зірках залишається відкритим.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net