Світ

У Шотландії виявили досі невідомі штучні острови

Вони були побудовані 3,3-3,6 тисячі років до нашої ери, тоді як Стоунхендж — 2-3 тисячі років до нашої ери.

У Зовнішніх Гебридських островах на північному заході Шотландії знайшли два краннога, побудовані в епоху неоліту, повідомляється в Antiquity. Вони виявилися старшими Стоунхенджа: вчені датували знайдену поруч з острівцями кераміку періодом 3,3-3,6 тисячі років до нашої ери, інформує Ukr.Media.

Кранногами в Шотландії, Ірландії та Уельсі називають частково або повністю штучні острови, побудовані на річках чи озерах. Їх використовували для житла з часу неоліту до XVII-XVIII століть. Кранноги являли собою встановлені на палях на мілководді дерев’яні платформи, на яких стояли будинки, або частково чи повністю споруджені з колод або насипані з каменів кургани. Найбільше їх збереглося в Ірландії (близько 1200), в офіційний список кранногів Шотландії входить 347 місць. Найдавнішим збереженим кранногом до недавнього часу вважався Eilean Domhnuill. Він був побудований поруч з одним із Зовнішніх Гебридських островів, Норт-Уїст, між 3650 і 2500 роками до нашої ери.

Однак в 2012 році з’ясувалося, що це не єдиний неолітичний кранног на Зовнішніх Гебридах. Місцевий житель Кріс Мюррей (Chris Murray), колишній підводник Королівського військово-морського флоту, під час одного із занурень знайшов біля маленького безлюдного острова архіпелагу керамічні горщики, які добре збереглися, зроблені в ранньому або середньому неоліті. Пізніше Мюррей разом зі зберігачем краєзнавчого музею в Сторновее, Марком Елліотом, провели занурення біля острова Льюіс-енд-Гарріс, найбільшого з Зовнішніх Гебрид, і теж виявили керамічні судини епохи неоліту.

У 2016-2017 роках до Мюррею приєдналися археологи під керівництвом Дункана Гарроу (Duncan Garrow) з Редінгського університету. Вчені провели дослідження в трьох затоках близько Льюїса-енд-Гарріс з допомогою сонара, ехолокатора, підводних занурень, батиметрії, повітряного та підводної фотограмметрії.

У результаті археологи знайшли два острівці. Один з них, в затоці Лох Воргастел, був повністю штучним (22×26 метрів), інший (19×17 метрів) був побудований на кручі, яка виступала з води в затоці Лох Лангават. Для будівництва обох островів стародавні жителі Гебрид використовували камені вагою до 250 кілограмів і, можливо, колоди, які не збереглися. Поряд з кранногами дослідники знайшли кілька глиняних горщиків. Їх датували 3640-3360 роками до нашої ери, тобто вони виявилися старшими Стоунхенджа (ймовірно, його побудували 2-3 тисячі років до нашої ери).

Кілька років тому археологи знайшли на Оркнейських островах (архіпелаг на північному сході Шотландії) споруди, датовані 1000-4000 роками до нашої ери. Одна з них, можливо, була сауною або лазнею, призначеною для ритуальних цілей.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net