Соціум

У Швеції з’явиться село для людей з деменцією за образом «Шоу Трумана»

деменцияБудинок престарілих Månstorp в передмісті шведського міста Мальме перетвориться в спеціалізовану село для людей, які страждають від деменції. Там житиме близько 100 осіб, передає «Європульс».

Для мешканців села будуть створені умови, максимально наближені до повсякденному житті. Але при цьому «ролі» продавців в магазині або офіціантів кафе будуть виконувати медики і люди зі спеціальною підготовкою, які зможуть допомогти пацієнтові, якщо він потрапить у скрутне становище – майже як у знаменитому фільмі «Шоу Трумена», в якому головний герой жив під куполом, де всі крім нього були акторами.

Найчастіше люди, які страждають від деменції, стикаються з такими проблемами, як панічні атаки, якщо вони раптом не дізнаються місце, де знаходяться, або не пам’ятають, куди і навіщо йдуть. Саме за проявом таких проблем стежитимуть фахівці. При цьому завдяки більшій свободі, ніж в будинках престарілих, у літніх людей буде нижче рівень стресу.

За планом місцевої влади, будинок престарілих перекваліфікується в село в січні 2020 року. Схожі села вже існують в Нідерландах і Данії.