Соціум

У соціальних мережах Вірменії згадували українського правозахисника

ЕраблурУкраїнець в Пантеоні Військової Слави Вірменії.

9 травня у Вірменії Карабахі відзначали 27-ту річницю визволення міста-фортеці Шуші.

В соціальних мережах багато хто почав публікувати списки загиблих воїнів-визволителів у ході Шушинській операції. Переглядаючи прізвища героїв, не можна не помітити представника України Миколу Кічмара (Кічмар Микола Іванович).

Як пишуть користувачі соцмереж, Микола не був воїном в прямому сенсі і не носив автомата. «Він був українським правозахисником, членом Народного Руху України, членом Міжнародного конгресу з прав людини ОБСЄ, прихильником незалежної України і антисовєтчиком.

В Нагірному Карабахі він перебував у статусі незалежного спостерігача ООН
Микола Кічмар був одним з 23 незалежних спостерігачів, які підтвердили результати волевиявлення населення Нагірного Карабаху на референдумі 10 грудня 1991 року.

З 1991 року він безперервно перебував у Вірменії і обложеному Нагірному Карабахі, організовував продовольчу допомогу вірменським дітям, возив в Карабах підручники та іншу літературу, крупи, консерви та солодощі.

9 травня 1992 автобус, в якому знаходився Микола та інші правозахисники був обстріляний азербайджанськими військами з установки «Град», недалеко від Степанакерта, в результаті чого Микола отримав важке поранення. Вертольотом він був доставлений в Єреванський госпіталь, але врятувати йому життя не вдалося.
Волею Миколи було поховати його на вірменській землі.

13 травня 1992, 40-річний Микола Кічмар, з усіма військовими почестями був похований в Пантеоні Військової Слави Вірменії»Ераблур».

Микола Кічмар був справжнім сином України і похований як герой вірменського народу».

KichmarЗ відкритих джерел вдалося дізнатися, що Кічмар народився 27 січня 1952 року у Вінницькій області, в селі Качківка, Ямпільського району. В Крим прибув для проходження строкової військової служби, але після її завершення, зачарований землею Херсонеса, залишається в Севастополі.