Прогрес

У США надрукували людське міні-серце

Сучасні біопринтери вже цілком здатні успішно здійснювати друк тканин, які навіть можна пересаджувати людині.

Але от друк повноцінних органів з внутрішньою структурою — це до сих пір досить складна для освоєння технологія. Однак медицина не стоїть на місці і нова розробка вчених з Чикаго говорить про те, що цілком можливо зовсім скоро ми забудемо про дефіцит донорських органів. Адже американські фахівці змогли надрукувати повнофункціональне людське серце. Правда, поки що в мініатюрі, інформує Ukr.Media.

Хто надрукував людське серце?

Як повідомляє видання Еngadget, за розробкою стоїть чиказька біотехнологічна компанія BIOLIFE4D. Компанія була заснована у 2016 році вихідцями з різних галузей: від радіоелектроніки до медицини і перепрограмування стовбурових клітин. Всі фахівці зібралися разом з однією єдиною метою — реформувати систему отримання донорських органів шляхом створення штучних їх аналогів. Першим проєктом вчених стало створення штучного серця за допомогою біопринтера.

І буквально вчора представники BIOLIFE4D заявили, що їм це вдалося. Правда, в цілях експерименту (оскільки це перший подібний досвід компанії) серце було вирішено надрукувати в мініатюрі. Крихітне серце має ту ж структуру і функціональність, що і повнорозмірне серце. Сам орган був надрукований за допомогою взятих у добровольця кардіоміоцитів (клітин серцевого м’яза). Ці клітини були перепрограмовані таким чином, щоб їх можна було «розмножити». Такий підхід зручний з цілого ряду причин. По-перше, таким чином можна створювати максимально точні копії клітинних структур і цілих органів, а по-друге, якщо взяти ці клітини у гіпотетичного пацієнта, якому потрібна пересадка серця, і виростити для нього новий орган, то після трансплантації організм не буде заперечувати нове серце, бо на клітинному рівні цей орган нічим не відрізняється від «рідного».

Ось так виглядає надруковане людське серце в мініатюрі.

Варто також відзначити той факт, що BIOLIFE4D раніше в цьому році змогла надрукувати окремі компоненти серця, включаючи клапани, шлуночки і кровоносні судини. Причому для цього їм не потрібно було робити забір клітин серця. Досить було білих кров’яних тілець пацієнта, які перепрограмували в індуковані плюрипотентні стовбурові клітини (iPS-клітини), які можуть диференціюватися в різні типи клітин, включаючи ті, які були потрібні для експерименту.

В даний момент компанія націлена на те, щоб надрукувати на біопринтері повнорозмірне функціонуюче людське серце. Звичайно, BIOLIFE4D — не єдина компанія, яка створює органи для 3D-друку. Наприклад, дослідники з Тель-Авівського університету також надрукували серце на 3D-принтері на початку цього року. А експерти з Массачусетського технологічного інституту (MIT) зуміли зробити друк складних судинних мереж, які необхідні для підтримки роботи та функціонування штучних органів. Так що робота в цій сфері ведеться безперервно і хочеться сподіватися, що зовсім скоро вчені знайдуть спосіб створювати повноцінні органи для пересадки і врятують тим самим безліч людських життів.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net