Світ

У США оцінили втрати Туреччини від виключення із програми F-35

Анкара не отримає понад дев’ять мільярдів доларів і втратить можливості для економічного розвитку в майбутньому, заявили в Пентагоні.

Заступник міністра оборони США із закупівель та тилового забезпечення Еллен Лорд заявила, що фінансові втрати Туреччини від виключення із програми F-35 становитимуть близько дев’яти мільярдів доларів. Про це вона повідомила на брифінгу для журналістів 17 липня.

«Туреччина, на жаль, абсолютно точно втратить робочі місця і можливості для економічного розвитку в майбутньому через це рішення. Вона не отримає понад дев’ять мільярдів доларів, які, як передбачалося, вона могла б мати завдяки своєму внеску у програму F-35 за весь час її дії», — зазначила Лорд.

Заступник міністра додала, що всі турецькі пілоти, котрі навчалися за програмою F-35, а також інструктори, які зараз перебувають у США, повинні будуть залишити країну.

«Близько 20 турецьких військовослужбовців, які працюють у відділі Міноборони США з реалізації програми розробки і закупівлі F-35, не зможуть більше отримати доступ до своїх робочих місць», — підкреслила вона.

Лорд також уточнила, що США обговорюють із Туреччиною можливість повернення їй коштів, внесених раніше за літаки F-35.

У Пентагоні також вказали, що Анкара виробляла більше 900 компонентів винищувача на десяти різних турецьких підприємствах, проте тепер їх випуском займуться переважно США.

При цьому заступник міністра стверджує, що виключення Туреччини із програми «матиме мінімальний вплив на більш велике партнерство щодо F-35».

Раніше в Білому домі заявили, що рішення Анкари купити російські ЗРК С-400 унеможливлює її участь у програмі створення винищувачів F-35.

У Пентагоні уточнили, що участь Туреччини у програмі F-35 буде остаточно припинено в березні 2020 року.