Прогрес

У США створили одяг, який захищає від комариних укусів

В ньому жодний комар навіть не наблизиться до вас!

Ваші молитви почуті!

Учені з американського Університету Брауна створили одяг на основі оксиду графена, який повністю захищає від комарів. Комахи не тільки не зможуть пробитися хоботком крізь матеріал, але і не побачать одягнену в нього людину, інформує Ukr.Media.

Результати дослідження опубліковані в PNAS — офіційному журналі Національної академії наук США.

Вся справа в одязі з графену

Спочатку вчені працювали над одягом, який зможе захистити людину від отрутохімікатів. Але з’ясувалося, що тканина з графеном і захищає від комарів

Як виявилося, комахи не можуть проколоти своїм хоботком навіть найтонший шар графенового одягу. Крім того, тканина служить бар’єром в обох напрямках: вона не пропускає хімічні сигнали, на основі яких комарі шукають жертву. Таким чином, комарі перестають «бачити» людину — під час експерименту комахи навіть не сідали на випробовуваних в одязі з графеном.

Однак пізніше у матеріалу знайшли недолік: виявилося, що він ефективний для захисту від комарів, тільки коли сухий. Навіть після невеликого дощу тканина втратила захисні властивості, дозволяючи комахам кусати людей.

Щоб вирішити проблему, вчені розробили тканину на основі іншої форми оксиду графену з пониженим вмістом кисню. Він виявився ефективним проти комарів у всіх випадках, але не пропускав повітря. Тепер вчені шукають спосіб зробити зручну тканину, яка захищатиме від комах і в сухому і мокрому стані.

Графен — матеріал з одного шару атомів вуглецю, розташованих на двомірній гексагональній металевій решітці. Він володіє унікальними властивостями: він легкий, але в 100 разів міцніший сталі.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net