Соціум

У США виявлено вкрадене багато років тому лист першого міністра фінансів США своєму соратнику

Лист першого міністра фінансів США Олександра Гамільтона, написане в 1780 році своєму товаришеві по революції маркіза де Лафайету, було знайдено багато років по тому, повідомляє Associated Press.

Як зазначає агентство, історичний документ був вкрадений з архіву американського штату Массачусетс співробітником архіву в період між 1937 і 1945 роками. Крім того, злодій став незаконним володарем листів батьків-засновників США Джорджа Вашингтона і Бенджаміна Франкліна, а також одного з найвідоміших героїв Американської революції Пола Рівера.

У листі, датованому 21 липня 1780 року, Гамільтон в розпал Американської революції предупрждает свого «дорогого друга маркіза» про пересування британських військ.

Незважаючи на арешт злодія в 1950 році, загублені дорогоцінні документи так і не вдалося знайти, так як вони вже були продані анонімним книжковим дилерам.

ЗМІ не називають причин появи вкраденого листи. Зазначається лише, що воно вперше «спливло» в листопаді 2018 року, коли сім’я з штату Південна Кароліна вирішила продати її на аукціоні в Вірджинії. Тоді документ оцінили на суму $ 25,000. Однак після цього аукціонний будинок зв’язався з ФБР, і тепер відомство проводить розслідування обставин появи листа.

У середу Генпрокуратура штату Массачусетс подала позов про повернення листа міністра уряду країни.