Економіка

У США запропонували ввести мита на товари з ЄС на $4 млрд

Апарат представника США на торгових переговорах пропонує встановити мита на товари з Євросоюзу на суму приблизно $4 млрд. Про це йдеться в заяві відомства, опублікованому в понеділок, передає ТАСС.

Як випливає з документа, це може бути зроблено у відповідь на субсидування Євросоюзом своєї авіапромисловості. В додатку до даної заяви наводяться майже 90 найменувань товарів. У їх числі продукція металургійної галузі, деякі види добрив, ряд різновидів сирів, продуктів із свинини, макаронних виробів і міцних спиртних напоїв.

У заяві уточнюється, що в квітні відомство вже пропонувало ввести мита на товари з ЄС на $21 млрд. Новий перелік є доповненням до початкового списку. Як випливає з документа « » мита можуть бути введені з метою захистити права США в суперечці в рамках Світової організації торгівлі (СОТ) з Євросоюзом і деякими його членами щодо субсидування ЄС [виробництва] великих літаків цивільної авіації». Відомство готове в найближчі місяці провести консультації з представниками бізнесу та громадськості щодо внесення змін до списку.

Апеляційний орган СОТ в минулому році підтвердив прийняте в 2016 році рішення панелі арбітрів про те, що Європейський союз і чотири його держави-члена — Франція, Німеччина, Іспанія і Великобританія — незаконно субсидували авіабудівну корпорацію Airbus. Даний спір у СОТ між США і ЄС йде з 2004 року.