Соціум

У Таїланді з’явиться обов’язкова страховка для туристів

Обов’язкове медичне страхування для іноземних туристів вартістю 20 батів (65 центів) з’явиться в 2019 році в Таїланді. Як повідомила в понеділок газета Bangkok Post, іноземні мандрівники повинні будуть заплатити за поліс в імміграційних відділеннях в аеропортах королівства, передає ТАСС.

За інформацією Управління страхової комісії Таїланду, страхова премія буде направлятися до Фонду сприяння туризму королівства для покриття раптових платежів. Передбачається, що страхова премія покриє до 1 млн батів ($32,7 тис.) у разі смерті клієнта. Страховка повинна буде отримати схвалення Міністерства туризму і спорту, перш ніж вона буде передана в Кабінет Міністрів.

Страхування подорожей покликане зміцнити довіру іноземних туристів при відвідуванні Таїланду. Активні розмови про обов’язкове страхування для в’їжджаючих туристів почалися в тому числі після того, як на Пхукеті в 2018 році потонув човен, в результаті чого загинули 47 громадян КНР. Ринок Китаю є найбільшим для місцевого туризму — з цієї країни в минулому році прибули майже 10 млн відвідувачів, а все королівство відвідали за рік 38 млн іноземців. Міністерство туризму і спорту прогнозує, що кількість мандрівників в цьому році зросте до 40 млн, а доходи країни складуть 2,13 трлн батів ($69,69 млрд).

Дохід від туризму становить майже 18% ВВП Королівства. Разом з тим Управління страхової комісії Таїланду приступило до здійснення експериментального проекту в провінції Накхоннайок. За програмою туроператори забезпечують страховкою клієнтів і гідів. Автори ініціативи впевнені, що ця провінція ідеальна для пробного проекту, оскільки там є безліч видів відпочинку для мандрівників, пов’язаних з ризиком: трекінг, альпінізм, їзда на гірському велосипеді. У 2018 році Накхоннайок відвідали 2,1 млн туристів.

Відповідно до Закону про туристичний бізнес, туроператори зобов’язані забезпечити клієнтів страховкою з мінімальним покриттям не менше мільйона батів у разі смерті і 500 тис. батів ($16,3 тис.) у разі отримання травм. Будь туроператор, який не дотримується закону, може бути оштрафований на суму до 500 тис. батів.

Ідея обов’язкового медичного страхування іноземців на території Таїланду просувалася вже кілька разів. Одна з причин — висока вартість лікування для туристів без полісів, хворих або потерпілих під час перебування в країні. Міністерство туризму і спорту пропонувало зобов’язати приїжджих купувати річні поліси до в’їзду в королівство, проте подальшого розвитку ідея не отримувала. В кінці травня представник відомства заявляв, що іноземців протягом шести місяців зобов’яжуть по прибутті на додаток до візових зборів платити по 100 батів ($3) за обов’язкове медичне страхування.