Прогрес

У Вірменії знайшли могилу стародавньої амазонки з грецьких міфів

Цілком ймовірно, що саме ця дівчина та її ймовірні соратниці надихнули давньогрецьких літераторів на створення міфу про амазонок — відважних жінок-войовниць.

За припущеннями археологів, панночка жила близько 2600 років тому. Вона явно не раз бувала в боях, які залишили на її тілі виразні сліди. Так, в її лівому коліні залишився залізний наконечник стріли, колись не витягнутий лікарями. Ця рана загоїлася задовго до смерті дівчини, а от наступні — вже ні, інформує Ukr.Media.

По кераміці та прикрасах, знайдених у могилі, археологи датували її VIII-VI ст. до н. е. За нашими мірками, жінка була зовсім молода — близько 20 років. Втім, у ті часи люди жили швидко і, можливо, своїм сучасникам вона юною не здавалася. Судячи по вмісту могили, дівчина належала до еліти тогочасного суспільства.

Похована за життя була мускулиста і сильна. Ймовірно, стародавня войовниця була лучницею і часто їздила верхи. Рани, що стали причиною її смерті, були нанесені зброєю, на зразок меча або сокири, в результаті трьох ударів. Дуже ймовірно, що вони були нанесені різними людьми. Сказати про обставини її життя і смерті що-небудь ще поки не можна.

Останки дівчини були знайдені в похованнях Бовер I в Лорійській області на півночі Вірменії. 2600 років тому місцевість належала Урарту — сильній і войовничій державі, яка мала складні відносини з сусідами та врешті-решт, полягла під їх ударами.

Про те, що серед воїнів Урарту були жінки, раніше не було відомо з археологічних пам’ятників. Тепер це факт. Цілком ймовірно, що саме ця дівчина та її ймовірні соратниці надихнули давньогрецьких літераторів на створення міфу про — відважних жінок-войовниць, що жили десь в Азії.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net