Прогрес

У Японії створили двосторонню сферичну систему відеозв’язку

Вона складається зі сферичного екрана і 360-градусної камери.

Японські інженери створили двосторонню систему відеозв’язку, що дозволяє співрозмовникам з обох сторін бачити всі навколишні об’єкти. Вона складається зі сферичного екрана і закріпленої на ньому 360-градусної камери, встановлених у кожного співрозмовника. Розробка була представлена на конференції DIS 19, інформує Ukr.Media.

Традиційно відеозв’язок відбувається між комп’ютерами з плоскими екранами і камерами, захоплюючими об’єкти лише у вузькому полі зору. Крім цього існує безліч поки не впроваджених розробок, які збільшують реалістичність спілкування у порівнянні з класичним відеозв’язком. Наприклад, Microsoft запропонувала використовувати окуляри доповненої реальності і камери для того, щоб розміщувати перед користувачем віртуальну копію його співрозмовника, який переміщається кімнатою, а канадські інженери створили циліндричний екран світлового поля, що створює ефект об’ємного зображення співрозмовника без використання додаткового обладнання.

Інженери під керівництвом Хідекі Коїке (Hideki Koike) з Токійського технологічного інституту створили технологічно більш просту систему двостороннього відеозв’язку, яка має серйозні переваги перед звичайними плоскими екранами. Вона складається з двох компонентів, що розміщуються у кожного зі співрозмовників: сферичного екрана і 360-градусної камери. Екран являє собою сферу з отвором в нижній частині, під яким встановлений проєктор. Сферу можна обертати, щоб бачити інші частини кімнати співрозмовника перед собою.

Оскільки у верхній частині сферичного зображення зазвичай розташовується стеля, інженери вирішили використовувати цю область більш корисно. На неї виводиться дві копії вузького панорамного зображення всієї сцени. Це зроблено для того, щоб користувач міг бачити не тільки співрозмовників у півсфері перед ним, але і всіх інших. Крім того, верхня частина сфери виступає в якості сенсорної поверхні. Для цього камера вміє виділяти палець на тлі сфери і розраховувати точку дотику. Цю функцію інженери використовували для того, щоб користувач міг сфокусувати співрозмовника на собі. Йому необхідно утримувати палець на сфері протягом секунди, після чого область зображення з користувачем буде збільшена.

Раніше група Хідекі Коїке створила незвичайний сферичний екран, встановлений в центрі плоского екрана. Його особливість полягає в тому, що він може надуватися і відображати додаткову інформацію, наприклад, виводити сферичну панораму вулиці тоді як плоский екран навколо відображає двовимірну карту.

А канадські інженери використовували сферичний екран для спільного перегляду псевдооб’ємного зображення. Проєктор поперемінно виводить на сферу два зображення, призначених для двох користувачів, а окуляри кожного з них відсікають зображення для іншої людини. Крім того, високошвидкісна система відстеження руху дозволяє постійно калібрувати зображення, щоб воно завжди перебувало перед людиною.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net