Men's & Women's

У Японії створили спорткар з нановолокна

Целюлозне нановолокно або композити на його основі розглядають в якості альтернативи металевим деталям.

На автосалоні в Токіо об’єднання з 22 університетів, дослідницьких інститутів та компаній-постачальників автокомпонентів представило експериментальний автомобіль з кузовом з целюлози. Прототип створено в рамках проєкту NCV (Nano Cellulose Vehicle), мета якого — знизити масу автомобілів на 10% у 2020 році, інформує Ukr.Media.

Творці нового спорткара використовували для виготовлення кузова целюлозу (целюлозне нановолокно або CNF). Саме нановолокно отримують шляхом хіміко-механічної обробки деревини. Цей матеріал у п’ять разів міцніше сталі, але набагато легше, а також має низький коефіцієнт теплового розширення.

Інженери розраховують, що за допомогою нановолокна з деревини вдасться значно зменшити масу машини, що у свою чергу забезпечить паливну економічність і знизить викиди вуглекислого газу.

Целюлозне нановолокно або композити на його основі розглядають в якості альтернативи деталей, які зараз виготовляють з металу, пластику або скла.

За оцінками експертів, використання нановолокна для виготовлення кузова допоможе знизити масу авто на 10%. Крім того, CNF можна буде використовувати не тільки в автоіндустрії. Також йому знайдуть застосування і в будівництві, наприклад, для обробки інтер’єрів, а також для виготовлення побутових приладів.

Повідомляється, що робота над новим нановолокном почалася два роки тому. Цим займаються дослідники з Кіотського університету, а також фахівці компаній Denso Corp., найбільшого постачальника автокомпонентів для Toyota, і DaikyoNishikawa Corp.

Розробники матеріалу вважають, що через 10 років вартість целюлозного нановолокна вдасться знизити вдвічі, але навіть тоді воно буде дорожче сталі і алюмінієвих сплавів.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net