Соціум

У Японії мають намір внести поправки у визначення поняття «згвалтування»

У Японії незадоволені існуючим старим юридичним визначенням поняття «згвалтування» і мають намір внести деякі поправки в існуючий закон, повідомляє Reuters.

Психіатру Міяко Ширакава було 19, коли її зґвалтували. Фахівець каже, що вона похолола од жаху і не змогла оборонятися від нападників. За її словами, для жінок, що піддаються сексуальному насильству, це нормальна реакція організму, що намагається захистити свідомість від того, що відбувається.

З-за того, що вона не зуміла чинити фізичного опору злочинцеві, жінка не змогла заявити про вчинений злочин в поліцію, так як згідно з законом, лише фізичний опір жертви доводить факт факту зґвалтування.

До статті від 2017 року, що стосується відповідальності за вчинення зґвалтування, будуть внесені поправки. Зокрема, законодавці мають намір посилити покарання за цей злочин. Крім того, в нових поправках буде обговорений пункт про «нездатність жертви чинити опір».

Хвиля обурення в суспільстві у зв’язку з існуючим законом піднялася порівняно недавно, після скандальної події в місті Нагоя, де батька звинуватили в згвалтуванні 19-річної дочки.

Згідно з матеріалами справи, вивченим агентством, сексуальна зв’язок відбулася без згоди дівчини, проте судді висловили сумнів у тому, що у дівчини не було іншого виходу, окрім як підкоритися. Таким чином, у багатьох випадках злочинців просто виправдовують.

Щомісяця активісти, багато з яких самі колись стали жертвами злочину, проводять акції протесту на користь введення даних поправок.

І нарешті в травні Мін’юсту країни і судовій системі було висунуто вимогу про внесення даних поправок.

Згідно з зазначеними агентством даними, в Японії в поліцію звертається лише 2.8% жертв сексуальних злочинів через страх громадського цькування. Багато хто взагалі нікому не розповідають про те, що трапилося з ними. Згідно з доповіддю уряду країни за 2017 рік, майже 60% жінок, які стали жертвами зґвалтування, не звертаються до правоохоронних органів.