Прогрес

У зорі Тігардена виявили дві екзопланети, подібні до Землі

Вони знаходяться на відстані 12,5 світлового року від нас.

Астрономи, які працюють в рамках проекту Carmenes, оголосили про виявлення двох екзопланет, що обертаються навколо зірки Тігардена — тьмяного червоного (або коричневого) карлика в сузір’ї Овна, який був відкритий у 2003 році. Дослідження опубліковане в виданні Astronomy & Astrophysics, інформує Ukr.Media.

Щоб виявити планети у зірки Тігардена, вчені використовували новітній телескоп Carmenes обсерваторії Калар-Альто (Іспанія). Апарат дозволяє відстежувати будь-які зміни в радіальній швидкості малих зірок. За словами астрономів, екзопланети Teegarden b і Teegarden c схожі на нашу Землю, при цьому трохи перевершують її за розмірами. Крім того, є сподівання, що на їх поверхні може бути рідка вода.

«Ці дві планети нагадують внутрішні планети Сонячної системи. Вони розташовані в так званій зоні, де може бути вода», — заявив провідний автор роботи Матіас Цехмейстер, астрофізик з Геттінгенського університету.

Саме цей факт став приводом для внесення виявлених об’єктів в Список потенційно населених екзопланет, а Teegarden b навіть зайняла в ньому перше місце і набрала найбільший бал за Індексом подібності Землі.

Цехмейстер пояснив, що якщо у планет є атмосфера, то вони цілком можуть бути придатними для життя.

Як повідомляють дослідники, температура поверхні Teegarden b — від 0° до 50°C, швидше за все, близько плюс 28°C. Оскільки Teegarden c розташована далі, то температура на її поверхні холодніша і схожа з марсіанською — близько мінус 47°C.

«Враховуючи те, що обидві планети мають скелястий, частково залізний або водний склад, вони повинні мати радіуси, подібні земному», — підкреслили вчені у своїй роботі.

Хоча, як зазначають самі автори дослідження, їх ще чекають подальші спостереження, в будь-якому разі виявлені потенційно населені екзопланети навколо зірки Тігардена не залишили їх байдужими та вселили надію на успіх у пошуках жилих світів.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net