Здоров’я

Учень 8-го класу винайшов інструмент на основі штучного інтелекту для лікування раку підшлункової залози

Цей хлопець може врятувати життя багатьох людей.

Все почалося влітку 2017 року, коли він відправився відвідати свого брата в Бостоні, і там дізнався про деякі дослідження і про дивно низьку статистику виживання при раку підшлункової залози, інформує Ukr.Media.

Цього хлопця звуть Рішаб Джайн. Він навчається у 8-му класі в Портленді, штат Орегон, і створив інструмент на основі штучного інтелекту під назвою PCDLS Net для покращення відстеження підшлункової залози під час лікування, званого променевою терапією при раку підшлункової залози.

П’ятирічна виживаність при раку підшлункової залози становить близько 9%, а 10-річна виживаність становить близько 1%, що надзвичайно мало, і ці показники виживаності не значно покращилися за останні 40 років.

В даний час, якщо рак підшлункової залози виявляється на пізній стадії, лікарі намагаються використовувати променеву терапію, але в більшості випадків вона недостатньо ефективна. Дізнавшись про це, Рішаб придумав інструмент на основі штучного інтелекту під назвою PCDLS Net, щоб поліпшити відстеження підшлункової залози під час лікування, зване радіотерапією раку підшлункової залози.

Він зв’язався з більш ніж 253 лікарями і отримав близько 30 відповідей від провідних експертів з установ в онкологічних центрів і по всьому світу.

Підшлункову заступають інші органи, такі як шлунок і печінка, крім того, вона знаходиться прямо під легенями, тому в неї дуже важко потрапити. Крім того, вона розташована поруч зі спинним мозком, тому вона важкодоступна для хірургії, біопсії і тому подібного. Її ще називають м’який або злий орган з-за її положення в тілі.

Як ви можете бачити, людському оку дуже важко визначити, де знаходиться підшлункова залоза, і це особливо складно в реальному часі, коли радіологам і онкологам доводиться застосовувати променеву терапію. А інструмент Рішаба допомагає знайти, де саме знаходиться підшлункова залоза в одному з цих зрізів КТ або МРТ, і вивести цей результат миттєво.

Тому в даний час лікарям доводиться виходити за підшлункову залозу на сім міліметрів, і це може вплинути на мільйони здорових клітин, тому його інструмент може зменшити цю площу приблизно до чотирьох міліметрів, щоб заощадити мільйони здорових клітин і може поліпшити якість обслуговування пацієнтів.

За свій винахід Рішаб Джайн виграв «Discovery Education 3M Young Scientist Challenge» у 2018 році, і отримав приз в 25 000 доларів.

Рішаб Джайн: «У мене є докладний п’ятирічний план про те, як я хочу глобально комерціалізувати свій інструмент, PCDLS Net, і покращити показники виживаності при раку підшлункової залози.

Тому я планую співпрацювати з лікарнями, а також з 3M, щоб працювати і вдосконалювати свій інструмент, і для цього мені треба буде провести клінічне тестування, тому я хочу отримати схвалення FDA і IRB.

Тому я буду продовжувати займатися медициною і технікою, і хочу стати біомедичним інженером, а пізніше я хочу рятувати життя інших людей.»

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net