Економіка

Україна і Румунія підписали угоду про постачання газу

Україна зможе імпортувати близько 1,5 мільярда кубометрів газу з півдня через Болгарію і Румунію.

Оператор ГТС України і румунський оператор TRANSGAZ підписали угоду про взаємодію згідно з європейськими правилами з 1 січня 2020 року. Про це повідомляє прес-служба української компанії.

Таким чином, у всіх постачальників з’явилася можливість вільно транспортувати газ по новому маршруту поставки — з Південної Європи і Туреччини через Болгарію і Румунію в Україну і далі в Молдову.

«Тобто з 1 січня в міждержавній точці Ісакча1-Орловка1 буде доступна потужність по маршруту Україна — Румунія в розмірі 17,8 млн куб. м на добу, а також у зворотному напрямку — 15,8 млн куб. м на добу», — йдеться в повідомленні.

«Це рішення є історичним і дуже важливим, оскільки дозволяє створити додатковий маршрут для імпорту газу в Україну, в першу чергу, для забезпечення газом споживачів Молдови та прикордонних споживачів України в Одеській області. Це дасть можливість безперебійно пройти зиму, навіть за умови ймовірного припинення транзиту газу з РФ», — зазначив гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

На зустрічі в Брюсселі 12 грудня оператори ГТС України, Молдови, Румунії та Болгарії узгодили текст угод щодо забезпечення реверсу по Трансбалканському газопроводу, а саме по Транзиту-1 в напрямку Болгарія — Румунія — Україна — Молдова.

Така угода створює для Молдови додаткову технічну можливість альтернативно імпортувати газ для власних потреб з Туреччини і Греції в разі, якщо Газпром зупинить транзит до Європи через територію України.

Уже в найближчі дні відбудуться перші аукціони на бронювання потужностей на міждержавній точці Ісакча1 — Орловка1.

Раніше повідомлялося, що Україна домовилася про постачання 1,5 мільярда кубометрів газу з Румунії з початку наступного року.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net