Аналітика

Україна піднялася в Індексі захисту клімату

В оновленому рейтингу про захист довкілля Україна піднялася на одну позицію і займає 17-те місце з 57.

Україна піднялася в щорічному рейтингу Індекс ефективності боротьби зі змінами клімату, який складають німецькі організації NewClimate Institute, Germanwatch і Climate Action Network, передає Deutsche Welle.

Згідно з оновленим рейтингом, Україна піднялася на одну сходинку і зайняла 17-те місце.

При цьому автори індексу зазначають, що висока оцінка України пояснюється не стільки діями української влади, як військовим конфліктом на Донбасі та економічними показниками. «Політична і економічна криза попередніх років продовжує впливати на показники викидів парникових газів і використання енергії, що призводить до високого рейтингу в цих двох категоріях і загального високого рейтингу в індексі», — наголошується у звіті.

Як наголошується в документі, експерти висловили надію на поліпшення президентських виборів 2019 року і реорганізацію центральних органів влади, зокрема новоствореного Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

В цілому індекс вимірює зусилля, спрямовані на захист клімату, у 57 країнах світу і Євросоюзі як міждержавному об’єднанні.

Перші три місця індексу не дісталися нікому. Швеція, яка очолює рейтинг, посіла четверте місце. Серед лідерів також Марокко. У цьому році до них приєдналася Данія. Останні місця в індексі займають США і Саудівська Аравія.

Автори рейтингу відзначили протилежні тенденції в захисті клімату. На їхню думку, зростає тиск з боку громадянського суспільства і вчених на політиків. Інші позитивні тенденції — зниження цін на технології відновлюваної енергії, вдосконалені рішення для її зберігання, поширення електрокарів. Утім, помітний опір цим змінам і пунктам Паризької кліматичної угоди чинять уряди країн з великими економічними показниками, констатують автори індексу.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш на Конференції ООН з питань клімату в Мадриді окреслив завдання з порятунку планети.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net