Економіка

Україна різко скоротила імпорт дизпалива

За десять днів серпня імпорт дизпалива в Україні скоротився на 33%, до 129 тисяч тонн (193 тисячі тонн місяцем раніше). Про це у вівторок, 13 серпня, повідомляє enkorr з посиланням на Консалтингову групу А-95.

Причиною скорочення імпорту називається припинення прямих поставок російського палива.

Так, імпорт по трубопроводу ПрикарпатЗахідтранс припинився з 1 серпня через введення на нього 3,75% мита, поставки палива виробництва компанії Лукойл залізницею також припинені через відсутність узгодженого на серпень графіка Мінекономрозвитку РФ.

За підсумками першої декади попереднього місяця, на ці поставки йшло близько 35% від усього імпорту дизпалива в Україні, або 67 тисяч тонн.

«Після 1 серпня в Україну надходить тільки ресурс Роснефти за змішаною логістичної схемою: по трубопроводу до Гомеля (Білорусь), де перевалюється в залізничні цистерни і заходить в Україну через ділянку білорусько-українського кордону в Чернігівській обл. Максимальна пропускна здатність цього каналу поставок невідома: оцінки експертів коливаються в межах від 120 до 200 тисяч тонн на місяць», — йдеться в повідомленні.

Частка білоруських НПЗ у структурі імпорту, за підсумками першої декади серпня, досягла 64%, порівняно з 38% за аналогічний період липня.

«Незважаючи на 33% зниження обсягів імпорту, за підсумками першої декади серпня, ринок не відчуває нестачі палива у зв’язку з великими накопиченими запасами», — пише видання.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net