Економіка

Україна відновить експорт зброї — Мінекономіки

Експорт українських озброєнь і військової техніки буде відновлено після паузи в майже чотири місяці.

Цього тижня відновила роботу Міжвідомча комісія з політики військово-технічного співробітництва (МК ВТС) та експортного контролю при Раді національної безпеки і оборони України. Це означає, що Україна відновить експорт зброї після паузи в майже чотири місяці, сказала заступник міністра економіки Світлана Панаїотіді в коментарі агентству Інтерфакс-Україна.

«Експорту зброї і військової техніки (ЗВТ) бути!», — прокоментувала вона цю подію.

Панаїотіді уточнила, що під час відсутності висновків комісії експорт ЗВТ фактично був припинений.

Президент Володимир Зеленський указом 23 грудня затвердив персональний склад МК ВТС та експортного контролю. Головою комісії є заступник міністра оборони Олександр Поліщук, якого глава держави призначив на цю посаду указом від 11 грудня.

Згідно з положенням про комісію, вона залучається до розгляду питань про надання висновків на проведення переговорів, пов’язаних з укладенням зовнішньоекономічних договорів на здійснення міжнародних передач товарів військового призначення та подвійного використання, дозволів на здійснення міжнародних передач таких товарів, щодо яких встановлено режим експортного контролю.

Нагадаємо, в цьому році Україна опинилася на 12 місці в списку 25 найбільших експортерів зброї у світі. Про це свідчать результати Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI).

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net