Економіка

Україна вшестеро збільшила імпорт яблук

Подібна ситуація є унікальною, оскільки навіть у 2017 році, коли урожай яблук був низьким, імпорт був майже в 10 разів нижчим.

Україна в минулому місяці закупила за кордоном 1,3 тис. тонн яблук, що втричі менше від обсягу експорту. Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

«Подібна ситуація є унікальною, оскільки навіть у 2017 році, коли урожай яблук був низьким, імпорт був майже в 10 разів нижчим. Порівняно з жовтнем, коли пропозиція яблука була нижчою, ніж у листопаді, імпорт зріс на 72%», — говориться в матеріалі

Відзначається, яблуко в Україну ввозилося, переважно, з Польщі, яка найбільше серед усіх інших країн постраждала в 2019 році від заморозків і найбільше з усіх країн в Європі знизила обсяги виробництва яблука, як у натуральному, так і у відносному вираженні.

Дані статистики говорять про те, що за листопад 2019 року в Україні було поставлено в 10,5 разу більше, ніж того ж місяця роком раніше. Всього ж за перші чотири місяці сезону імпорт яблука вже досяг 3,7 тис. тонн, або вшестеро більше, ніж за такий же період попереднього сезону. При цьому імпорт за цей період перевищив експорт лише удвічі.

«За серпень — листопад 2019 року з України експортовано 8,7 тис. тонн яблука — на 47% менше, ніж за той же період 2018 року. Імпортери Близького Сходу, які активно закуповували яблуко з України в минулому сезоні, в цьому році скаржилися на те, що їх запити на поставку яблука багато садівників і експортери просто ігнорували», — відзначають аналітики.

«Дуже б не хотілося, щоб з яблуком повторилася ситуація, яку ми зараз бачимо на ринку картоплі, коли вроздріб продається, переважно, імпортна продукція, і вона дешевшає. В цей же час українська картопля закладена у сховища в надії на зростання цін. Якщо у вересні-жовтні фермери мали можливість продати картоплю по 10-11 грн/кг оптом, то зараз ціни вже впали до 7 грн/кг, і активних продажів української картоплі від українських фермерів, як і раніше, немає, тобто, вони вже втратили по 3-4 грн/кг і ризикують ще більше наростити втрати», — зазначив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

«На сьогодні відпускні ціни садівників на ходові сорти яблука в Польщі майже удвічі нижчі, ніж в Україні. При такій різниці в ціні, супермаркетам України і трейдерам вигідніше закуповувати яблуко в Польщі, ніж просити українських виробників продати продукцію, тому що польське яблуко вже упаковане і згруповане. При цьому не варто звинувачувати тільки садівників — сприяє імпорту і погіршує привабливість експорту і постійно зміцнювана українська валюта», — зазначає Ярмак.

Представник Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Семен Крамаренко, своєю чергою, запропонував не забувати, що Польща продає своє яблуко не тільки в Україні, а й на ті ринки збуту, які Україна завоювала з великими труднощами роком раніше — перш за все, на Близький Схід.

«Якщо минулоріч покупці з ОАЕ і Саудівської Аравії воліли яблуко з України, то в цьому році, з огляду на дуже низьку пропозицію українських фруктів, вони закуповують більше яблука в Польщі. Також на наші традиційні ринки виходять садівники Молдови та Сербії, поки наші постачальники воліють грати в рулетку і зберігати яблуко в надії на зростання цін. Залишається лише сподіватися, що їх ставка спрацює», — відзначає представник УПОА.

Як повідомлялося, в Україні зібрали рекордний урожай яблук, що дозволило рекордно збільшити їх експорт.

Як розповіла голова МОЗ Уляна Супрун, користь яблук для організму в тому, що при регулярному вживанні вони знижують ризик розвитку декількох видів раку.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net