Економіка

Україна за півроку знизила імпорт бензину з Білорусі на чверть

Обсяг поставок з Білорусі вдалося знизити за рахунок переорієнтації на імпорт бензину з Литви. В основному на литовські поставки перейшли компанії OKKO, Amic і WOG.

Імпорт бензинів з Білорусі в першому півріччі 2019 року скоротився на 140 тисяч тонн, тобто на 25%, у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року. Тепер він становить 315 тисяч тонн. Загальний обсяг українського ринку знизився всього на 2,5% (на 24 тисячі тонн). Про це з посиланням на дослідження консалтингової групи А-95 повідомляє enkorr у вівторок, 9 липня.

Обсяг поставок з Білорусі, у першу чергу, знизився за рахунок переорієнтації деяких операторів, серед яких найбільший одержувач бензинів — компанія ОККО, на імпорт бензину з Литви.

Компанія ОККО в першому півріччі скоротила закупівлі бензинів у білоруських виробників на 39%, при цьому поставки від НПЗ групи Orlen за цей період зросли майже в три рази.

Переорієнтувалася на литовські бензини й компанія Amic. Вона скоротила закупівлю у Білорусі на 63%. У два рази скоротив імпорт з Білорусі й WOG — з 89 тисяч до 44 тисяч тонн. Компанія частково замістила ці обсяги за рахунок збільшення закупівлі бензинів в українських виробників.

Тож частка білоруських бензинів у балансі українського ринку в першому півріччі знизилася до 34% з 44% за аналогічний період 2018 року, а імпорт бензинів з Литви за цей період збільшився на 79%.

Частка литовських бензинів у балансі ринку зросла з 9% у першому півріччі 2018 року до 16,3% у першому півріччі цього року.

Обсяг українського ринку бензинів у 2018 року скоротився на 4,9%, до 1,916 мільйона тонн, у 2017 році він становив 2,015 мільйона тонн. Основною причиною зменшення ринку було зростання споживання скрапленого вуглекислого газу (СВГ). Ринок СВГ з 2015-го до 2018 року зріс більш ніж наполовину і продовжує збільшуватися.