Економіка

Україна збільшила аграрний імпорт до $2,8 млрд

Основними постачальниками агропродовольчої продукції в Україні в січні-червні були країни Євросоюзу.

Імпорт аграрної продукції в Україні за шість місяців поточного року збільшився на 7,5% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склав $2,8 млрд. Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру Інститут аграрної економіки з посиланням на заступника директора інституту Миколу Пугачова в четвер, 1 серпня.

«У січні-червні 2019 року в Україну було завезено агропродукції на $2,8 млрд. Це на $0,2 млрд, або 7,5% більше, ніж за шість місяців минулого року», — йдеться в повідомленні.

За словами Пугачова, основними постачальниками агропродовольчої продукції в Україні в першому півріччі поточного року були держави Євросоюзу. На них припадає близько половини імпортних поставок. Так, за перше півріччя Україна закупила в ЄС сільгосппродукції на $1,4 млрд.

Крім того, в січні-червні Україна закупила продовольства в Азії на $508 млн, що становить 17,8% в загальній структурі аграрного імпорту, в країнах Латинської Америки — на $231 млн (8,1%), в країнах Африки — на $148 млн (5,2%).

При цьому найбільшими постачальниками агропродовольчої продукції в Україну в січні-червні були Польща, де Україна закупила цієї продукції на $297 млн, Німеччина — на $237 млн, Туреччина — на $172 млн, США — на $153 млн, Франція — на $147 млн, Італія — на $144 млн, Нідерланди — на $113 млн, Норвегія — на $92 млн і Іспанія — на $85 млн.

Зазначається, що товарна структура імпорту продовольчої продукції в Україні вже кілька років поспіль залишається незмінною. При цьому характерною ознакою першого півріччя 2019 року стало зростання вартості закупівель всіх ключових імпортних товарів, крім насіння олійних культур.

Значна частина закупівель зарубіжних продуктів харчування припадає на рибу, ракоподібні і молюски, імпорт яких за шість місяців склав $284 млн. Зокрема, мороженої риби Україна закупила на $174 млн.

Крім того, в звітному періоді Україна здійснювала значні закупівлі цитрусових, бананів і горіхів — на $278 млн; насіння олійних культур — на $231 млн; тютюнових виробів — на $206 млн; алкогольних напоїв — на $186 млн; какао-продуктів і шоколаду — на $137 млн. Різних продуктів, в тому числі екстрактів, концентратів і готових соусів Україна закупила на суму $197 млн. Наголошується, що сукупно всі ці товари утворюють понад 53% вартості українського імпорту сільгосппродукції.

Нагадаємо, що за півроку Україна імпортувала рекордну кількість помідорів і огірків за останні 10 років — відповідно 7 тисяч тонн і 55 тисяч тонн.

Раніше стало відомо, що Україна з вересня по грудень сезону-2018/19 імпортувала рекордний обсяг бананів за останні п’ять років — майже 92 тисячі тонн.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net