Соціум

Українці стали менше слухати поп-музику і шансон

Поп-музика все ще лідирує в опитуванні, але за 10 років вона здала позиції з 32% до 26%. Соціологи констатують: чим вище рівень освіти, тим більше респонденти люблять класичну музику, рок, джаз.

Найулюбленішими стилями музики для українців є поп-музика (26%), класична (25%) і народна музика (21%), а також шансон (18%). Про це свідчать результати опитування, оприлюднені в четвер, 19 вересня, на сайті Соціологічної групи Рейтинг.

Далі в рейтингу музичних уподобань українців — рок (14%), танцювальна музика/диско (12%), клубна музика (8%) і джаз (7%).

Реп, романси і духовну музику вибрали по 6%, електронну, блюз і хіп-хоп люблять по 4%, авторську — 3%. Важкий рок популярний тільки серед 2%, так само як, і реггі. Лише 4% українців не люблять музику взагалі.

«Попри те, що поп-музика залишається лідером переваг, у десятирічній динаміці відсоток тих, кому вона подобається, став меншим (з 32% до 26%). Також удвічі менше в цьому році обирали романси (6% проти 12% в 2009). Зменшилася і кількість любителів шансону (з 22% до 18%), а також поціновувачів народної музики (з 25% до 21%)», — говориться в повідомленні.

Натомість збільшилася кількість тих, хто любить класичну музику (з 20% до 25%). У цьому рейтингу цей стиль піднявся вище від шансону і фолку. Також за 10 років стало вдвічі більше любителів року (зростання з 7% до 14%). Трохи збільшилася кількість фанатів репу (зростання з 3% до 6%).

Молодші в порівнянні зі старшими більше люблять поп-музику, рок, диско, клубну, електронну музику, а також реп і хіп-хоп. У той же час, представникам старших вікових груп більше подобаються класична і народна музика, шансон, романси і бардівська музика.

Музичні уподобання помітно відрізняються по статі. Так, жінки більше за чоловіків люблять класичну і поп-музику (31-32% проти 19%), народну (24% проти 18%) і духовну (7% і 3% відповідно). Також жінкам удвічі більше, ніж чоловікам подобається танцювальна музика (15% проти 8%). Зате чоловікам більше подобається рок (21% проти 9%), шансон (20% проти 16%), реп (9% і 3% відповідно) та електронна музика (7% і 3%).

За освітньою диференціацією: чим вище рівень освіти, тим більше респонденти люблять класичну музику, рок, джаз. Також представники з вищою освітою більше за інших люблять поп-музику, електронну та авторську музику. Людей із середньою освітою більше за інших цікавить народна музика і шансон.

Соціологічна група Рейтинг провела дослідження 12 — 16 вересня 2019 року. Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%.

Раніше повідомлялося, що в Дніпрі заборонили гучну музику після 22:00. Інспекція з благоустрою за результатами виміру шумів штрафуватиме заклади, що піймалися.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net