Соціум

Українці становлять 80% нелегальних працівників у Чехії

У Чехії вже третій рік працює програма під назвою Режим Україна. Але більшість нелегалів становлять саме українці.

За минулий рік кількість нелегальних трудових мігрантів, які прибули в Чехію з країн, що не входять до складу Євросоюзу, збільшилася майже на 100%. Лідирують серед них громадяни України. Про це напередодні повідомило Radio Praha з посиланням на офіційні дані Міністерства праці та соціальних справ Чехії.

Так, у 2018 році в Чехії нелегально працювали 3800 іноземців. Незважаючи на те, що в країні вже третій рік працює програма Режим Україна, близько 80% відсотків нелегальних працівників були саме українцями.

Як відзначають представники Економічної палати, проблема полягає в низькій гнучкості офіційної системи працевлаштування українців.

«Незаконне залучення іноземців до трудової діяльності пов’язано також з тим, що роботодавці прагнуть укластися в терміни виконання виробничих замовлень, і тому готові ризикувати», — йдеться в доповіді Мінпраці.

Минулого року працівники відомства пред’явили штрафи 500 фірмам на суму, що перевищує 150 млн крон. Порушення були зафіксовані в ході перевірки 7200 підприємств.

Нагадаємо, в червні Чехія подвоїла квоту на робочі візи для українців — з 19 до 40 тисяч осіб.

Також повідомлялося, що минулоріч заробітчани з Чехії перерахували в Україну понад 800 млн доларів.