Соціум

Українці за допомогою мобільного додатку зможуть перевіряти оригінальність ліків

Дане впровадження допоможе запобігти фальсифікації лікарських засобів.

В Україні восени поточного року на упаковках ліків з’явиться спеціальне маркування. Вже в кінці 2019 року українці за допомогою спеціального мобільного додатку зможуть перевіряти оригінальність ліків, інформує Ukr.Media.

Кабмін України прийняв відповідну постанову.

Про це розповіла виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.

Постановою передбачено, що на упаковці ліків почнуть друкувати спеціальний 2D код при виробництві на заводі.

Дані про це будуть в єдиній державній системі проведення моніторингу обігу лікарських засобів.

Українці отримають можливість перевірити ліки. Для цього потрібно просканувати цей код через мобільний додаток. Міністерство економічного розвитку і торгівлі України займається його розробкою. Передбачається, що програма запрацює вже наприкінці року.

Після того, як код просканує, на екрані з’явиться інформація про ліки. Так українці зможуть дізнатися, чи не є препарат фальсифікованим, простроченими або завезеним до країни з порушенням норм.

За словами Супрун, кодування дозволить відстежувати весь ланцюжок постачання ліків — від виробництва або імпорту, до продажу в аптеці, що допоможе своєчасно реагувати на порушення

В Україні більшість іноземних препаратів, які продаються мають двомірне кодування упаковок. Частина українських фармкомпаній вже придбали необхідне обладнання і кодують свої ліки. Поступово до цього приєднаються всі українські виробники.

«Ця постанова є важливою частиною Концепції реалізації державної політики щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів. Будьте уважні, щоб захиститися від підробок.

Не купуйте ліки через Інтернет, приймайте їх тільки за рекомендацією лікаря, та уважно вивчивши інструкцію. У разі, якщо відчуваєте, що ліки не діють або викликають побічні ефекти — як можна швидше зверніться до лікаря», — резюмувала в. о. голови МОЗ.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net