Соціум

Українські екологи пояснили навалу медуз на азовському узбережжі

Через сильне випаровування солоність води в Азовському морі підвищилася. Медузи зайшли в Азовське море через Керченську протоку.

Цьогоріч в Азовському морі помічено величезну кількість медуз. Фахівці кажуть, що вони потрапили в Азов через Керченську протоку. Про це розповів заступник директора Департаменту екології Запорізької ОДА Олександр Сергієнко, пише Укрінформ.

«У цьому році через сильне випаровування солоність води в Азовському морі підвищилася. Медузи зайшли в Азовське море через Керченську протоку», — розповів Сергієнко.

Екологи пояснюють: у західній частині Азова солоність підвищилася до 14 проміле, а в Утлюцькому лимані — до 16-17 проміле.

«Тепла вода, солоність, планктон — це відмінне середовище для медуз. Особливо багато їх було в Генічеську, Приморську, Кирилівці, в районі острова Бірючий, Федотової коси. Для навколишнього середовища вони не шкідливі, але людям відпочинок зіпсували», — розповів заступник начальника наукового відділу Приазовського національного природного парку Олександр Антоновський.

За його словами, в води Азова зайшло кілька видів медуз: корнероти, аурелія і блакфордія. «Медуза-корнерот — найбільша. У діаметрі вона досягає 50-60 см, має фіолетову окантовку. Вона отруйна, може викликати місцеву алергічну реакцію. Медуза-аурелія нагадує блюдце. Вона менших розмірів, також може вжалити. Блакфордія найменша», — пояснив Антоновський.

4 серпня в Азовському морі був сильний шторм, тисячі мертвих медуз викинуло на берег. Як виявилося, вони не можуть протистояти вітру і тому гинуть. Екологи та наукові співробітники говорять, що як тільки солоність Азовського моря знизиться, медузи підуть.

Як повідомлялося, в Азовському морі масово вимерли медузи, які останнім часом регулярно атакували відпочивальників.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net