Прогрес

Українським вченим куплять судно за 10 мільйонів доларів

На цей момент Україна фрахтує іноземні судна для обслуговування станції Академік Вернадський в Антарктиді.

Уряд України виділив 252 мільйони гривень на закупівлю судна льодового класу для дослідження Антарктиди і Світового океану. Про це повідомили в Міністерстві освіти і науки.

Очікується, що угоду про придбання судна буде укладено до кінця 2019 року, а у 2020 році відбудеться його перший вихід в океан під українським прапором.

За словами голови Національного антарктичного наукового центру Міносвіти Євгена Дикого, з кінця ХХ століття Україна не має суден необхідного класу, які дозволили б вести дослідження у Світовому океані і надавати підтримку антарктичним дослідженням на станції Академік Вернадський.

Для обслуговування станції Україна щороку фрахтує іноземні судна, а морські дослідження довгий час зовсім не проводилися.

За словами Дикого, покупка власного судна і відновлення наукових рейсів значно підсилюють наукові можливості України і дозволяють створювати логістичні консорціуми з країнами, які мають свої полярні станції, але не мають власного флоту.

Відновлення рейсів є також актуальним — з точки зору політики і економіки, адже Україна має міжнародні зобов’язання з вивчення Південного океану.