Світ

Уряд Франції підтвердив відправку нової партії зброї до Саудівської Аравії

ФранцияУряд Франції підтвердив відправку нової партії зброї в Саудівську Аравію. Міністр оборони Флоренс Парлі в інтерв’ю BFM TV, що зброя буде завантажена на вантажний корабель Саудівської Аравії, який повинен прибути до французького порту Гавр.

Вона відмовилася назвати типи зброї, але підтвердила позицію Франції, згідно з якою Саудівська Аравія використовувала цю зброю тільки в оборонних цілях, з тих пір, як вона почала наступ в Ємені в 2015 році.

«Наскільки відомо французькому уряду, у нас немає доказів того, що жертви в Ємені є результатом застосування французької зброї», — сказала Парлі.

Тиск на уряд посилилося після того, як в ЗМІ з’явилися про використання французьких танків і артилерії у війні проти повстанців хуті.

Правозахисні організації звинуватили Париж у співучасті в передбачуваних військових злочинах проти мирних жителів в Ємені, де загинуло близько 10 000 чоловік, а мільйони людей опинилися на межі голоду.

Напередодні ліві законодавці залишили парламент на знак протесту після того, як державний секретар збройних сил Женев’єва Дарриевск заявила, що «немає жодних доказів того, що ця зброя використовується проти цивільного населення».

Франція, третій за величиною експортер зброї в світі, вважає Саудівську Аравію і Об’єднані Арабські Емірати основними клієнтами, передає AFP.

«У Франції є стратегічні інтереси в цій частині світу», — заявив Парлі в середу, додавши, що постачання були частиною «довгострокових партнерських відносин з Саудівською Аравією та Об’єднаними Арабськими Еміратами».

ООН заявляє, що Єменський конфлікт є найсерйознішою гуманітарною кризою у світі: внаслідок бойових дій 3,3 мільйона людей стали вимушеними переселенцями, а 24,1 мільйона людей потребують допомоги.