Політика

Уряд не планує підвищувати податки — прем’єр

Глава уряду не підтримує скасування стимулюючої ренти для видобутку газу, а також обіцяє не змінювати правила оподаткування для інвесторів.

Уряд України не планує підвищувати податки і переглядати правила оподаткування для інвесторів. Про це в ефірі ток-шоу Свобода слова заявив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

«Ми дійсно не плануємо підвищувати податки… Та норма (щодо скасування стимулюючих рентних ставок на буріння нових газових свердловин. — ред.) — вона зараз дискутується. Я б не ставився до неї як до чогось такого, що вже відбулося», — сказав Гончарук.

Глава уряду впевнений, що «переглядати податки заднім числом або зобов’язання, які взяла Україна, не можна».

Щонайгірше, вважає Гончарук, Україна може втратити довіру інвесторів.

«Вкрай неправильно переглядати умови оподаткування, про які було досягнуто певної домовленості. Коли країна говорить: «Ми певний період часу гарантовано не переглядаємо оподаткування», а потім робить навпаки, — вона втрачає довіру інвесторів. Втрата довіри інвесторів — це найдорожче, що ми можемо втратити і найгірше, що ми можемо придумати», — зазначив прем’єр.

Як відомо, податковий комітет Верховної Ради ініціював законопроект № 1210, який передбачає зміни формулювання щодо застосування стимулюючих ставок рентної плати для видобутку природного газу з нових свердловин.

Побоювання через прийняття цього законопроекту висловили Асоціація газодобувних компаній України, Європейська бізнес асоціація та Американська торгова палата в Україні.

Пізніше був ініційований законопроект № 1210-1, у якому також не були враховані рекомендації експертів і галузі в питанні збереження стимулюючої ренти.

Раніше Гончарук пообіцяв зростання економіки України на 40% за п’ять років і залучити $ 50 млрд інвестицій.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net