Політика

Уряд починає винищувати паперові процеси в держорганах

Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет заявив, що уряд починає винищувати паперові процеси в держорганах.

За його словами, на канцелярські витрати в українських держорганах витрачається близько 50-100 млн гривень на рік, інформує Ukr.Media.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

«Ми хочемо заборонити подачу документів на прийом на роботу або на конкурси в паперовій формі. Ця міра може здатися занадто суворою. Але, по-перше, нам потрібно прищеплювати цифрову грамотність держслужбовцям. По-друге, декларації НАЗК в електронному вигляді всі й так подають, ЕЦП (електронний цифровий підпис) у всіх є», — написав він.

Також, за його словами, не потрібно буде подавати копії дипломів та інформацію про себе, в реєстрі все це є.

«Трудові книжки повинні, нарешті, піти в історію. Це, до речі, оцінить і бізнес. Весь оборот, який стосується конкурсів, найму, відпусток, відряджень, звільнень і т. д. — у цифру. У цифру потрібно також перевести архів. Закони, які зобов’язують зберігати паперові справи 75 років, повинні залишитися в минулому столітті. Це теж буде корисно для бізнесу», — зазначив він.

Також буде створено єдиний реєстр держслужбовців. Зараз HR-інформація розпорошена по різних органах в самих різних форматах. Це дозволить централізувати й комунікації, і багато інших HR-аспектів.

«І багато-багато іншого. Для цього нам доведеться поміняти кілька законів і постанов, а також впровадити правильне ІТ. Само собою, з особливою увагою до кібербезпеки. Я розраховую, що ми зможемо все це зробити протягом 6-9 місяців», — додав Дубілет.