Економіка

Уряд вводить обмеження граничної вартості тепла

Кабінет міністрів встановив обмеження граничної вартості тепла на рівні 1400 грн за гігакалорію, це економічно обґрунтована ціна, виходячи з ціни газу.

Уряд ініціює обмеження граничної вартості тепла на рівні 1400 грн за гігакалорію, що ліквідує схеми навмисного завищення цін на тепло і гарячу воду місцевими комунальними підприємствами. Про це під час засідання уряду сказав міністр юстиції Павло Петренко, інформує Ukr.Media.

«Економічно обґрунтована ціна, виходячи з ціни газу, становить 1400 грн. Але з-за маніпуляцій, безгосподарності або умислу з боку місцевих постачальників — це або комунальні підприємства, які контролюються місцевою владою, або подекуди приватні компанії, які так само контролюється місцевою владою — ціна відрізняється досить сильно, починаючи від 1 400 до 2 000 гривень», — сказав Петренко.

Він зазначив, що найвищі тарифи по Україні фіксуються в місті Сміла — 2 300 гривень, Кіровоградській області — 2 129 гривень, Волинській -1 847 гривень, Рівненській — 1 795 гривень. Петренко додав, що міністерство продовжує аналізувати великих постачальників і виявляє, що вони, як правило, контролюються місцевими князьками» і через офшорні компанії виводять кошти, які є переплатою за тепло і теплу воду.

«Повноваження уряду — ввести граничну ціну, яка є економічно обґрунтованою для місцевих постачальників. Ця ціна пропонується на рівні 1400 грн за гігокалорію при наявності лічильника, і 35,21 грн за 1 квадратний метр при відсутності лічильника», — сказав Петренко.

Він пояснив на прикладі, що для конкретного споживача це означатиме наступне: «В місті Сміла для квартири в 62 метри за необґрунтованими тарифами оплата за тепло і гарячу воду складає 8 994 гривні, а після виконання рішення уряду платіжка повинна бути переглянута, і плата за тепло і гарячу воду в такій квартирі повинна складати 4 967 гривні, тобто економія для людини складе 40%».

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net