Політика

В Єревані відбулась конференція присвячена Голодомору 1932-1933 років

У рамках заходів з вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні Федерацією українців Вірменії «Україна» спільно з Посольством України в Республіці Вірменія було проведено конференцію на тему «Голодомор 1932-1933 років в Україні – геноцид українського народу». Про це повідомляє посольство України в Республіці Вірменія.

Участь у заході взяли Тимчасовий повірений у справах України в Республіці Вірменія Денис Автономов, співробітники Посольства України в Республіці Вірменія та члени їхніх родин, акредитовані у Вірменії іноземні дипломати, голова Федерації українців Вірменії «Україна» Анна Арутюнян і представники української громади Вірменії, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Вірменія Олександр Божко (1996-2001, 2005-2010), директорка школи № 42 ім.Т.Г.Шевченка м.Єреван Елеонора Туманян, представники окремих політичних сил та експертного середовища Вірменії.

На початку конференції її учасники вшанували пам’ять жертв Голодомору в Україні хвилиною мовчання.
Тимчасовий повірений у справах України в Республіці Вірменія Денис Автономов у своїй промові торкнувся основних причин, що спричинили Голодомор в Україні, наголосивши на цілеспрямованих заходах злочинного комуністичного режиму із знищення українського народу.

У свою чергу, голова Федерації українців Вірменії «Україна» Анна Арутюнян поінформувала присутніх про практичні методи радянської влади провадження Голодомору, а також втрати українського народу за його підсумками.

Лідер Об’єднання «Національне самовизначення», радянський дисидент Паруйр Айрікян поділився спогадами про спілкування з В’ячеславом Чорноволом та Левком Лук’яненком, іншими українськими дисидентами, під час перебування в таборах за часів радянської влади, підкресливши важливість їхніх досліджень Голодомору.
Голова Європейської партії Вірменії Тігран Хзмалян, відомий вірменський режисер, у своїй доповіді торкнувся сучасних форм геноциду – політичного, релігійного, культурного, які реалізуються з метою знищення окремих націй в умовах сьогодення.

Провідний експерт Вірменського інституту міжнародних проблем та безпеки Рубен Меграбян наголосив на факторі визнання Голодомору в Україні геноцидом українського народу в контексті національної безпеки держави.

Раніше повідомлялося, що перший аудіогід по Меморіалу жертв Голодомору вийде на вірменській мові. Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» запустив проект по створенню і перекладу аудіогідів. Матеріали планується перевести на 33 мови світу, і перший з них — вірменський. Переклад і озвучення матеріалу здійснив представник Союзу вірмен України Донецької області Рубен Макарян.