Світ

В ЄС назвали неприйнятними вимоги Джонсона щодо Brexit

Варіант виходу Британії без угоди ніколи не буде вибором ЄС, зазначив Мішель Барньє.

Головний парламентер ЄС з Brexit Мішель Барньє вважає неприйнятною вимогу нового прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона виключити з угоди про вихід так званий механізм «бекстоп». Про це йдеться в листі Барньє європейським дипломатам, повідомляє Sky News.

Раніше Джонсон заявив у своєму першому на посаді прем’єра виступі в парламенті, що з угоди про Brexit необхідно виключити контраверсійний механізм «бекстоп» — тоді можливий упорядкований вихід Британії з блоку. Він покликаний запобігти поверненню жорсткого кордону між Ірландією і Північною Ірландією.

У листі Барньє називає ідею Джонсона «неприйнятною», а його сьогоднішню промову — «войовничою». Він звинуватив британського прем’єра у спробі чинити тиск на єдність ЄС.

«Варіант виходу без угоди ніколи не буде вибором ЄС, але ми всі повинні бути готові до всіх сценаріїв, — зазначив він. — Що залишається важливим з нашого боку — так це зберігати спокій, дотримуватися наших принципів і демонструвати солідарність та єдність 27 країн-членів».

«Бекстоп» є найбільш спірною частиною угоди про Brexit для британських парламентаріїв. Вони побоюються, що цей механізм відокремить Північну Ірландію від іншої частини Сполученого Королівства. Уряд Джонсона не має більшості в парламенті, тому спирається на підтримку 10 північноірландських депутатів, які жорстко виступають проти «бекстопа».

Раніше стало відомо, що Джонсон пообіцяв домовитися з ЄС про Brexit до 31 жовтня. Якщо Брюссель відмовиться піти на угоду, то Лондон покине блок без угоди.

В ЄС заявили, що можуть лише змінити Політичну декларацію про майбутні зв’язки, яка є частиною угоди.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net