Світ

В ЄС погодили ключові Європейські пости

Країни ЄС офіційно висунули Міністра оборони ФРН Урсулу фон дер Ляйен на пост глави Єврокомісії. Про це у вівторок, 2 липня, повідомив у Twitter голова Євроради Дональд Туск.

Як передає DW, за Урсулу фон дер Ляйен проголосували 27 учасників саміту-все, крім Меркель. Канцлер ФРН утрималася, оскільки ця кандидатура не знайшла підтримки німецьких соціал-демократів, коаліційного партнера партії Меркель у Німеччині.

В результаті тривалих дискусій учасники саміту ЄС знайшли копромісне рішення-висунути на ключовий пост в Євросоюзі політика, який не брав участі в офіційній гонці. Цим політиком і стала фон дер Ляйен.

Вона змінить Жан-Клода Юнкера, який стояв на чолі головного виконавчого органу влади ЄС з 1 листопада 2014 року.

Крім того, після триденних переговорів глави держав і урядів ЄС визначилися з основними претендентами на інші ключові європейські пости.

Так, виконуючий обов’язки прем’єра Бельгії Шарль Мішель повинен змінити Дональда Туска в ролі голови Євроради.

Іспанський політик Жозеп Боррель, з 7 червня 2018 року обіймає посаду міністра закордонних справ в уряді Педро Санчеса, як очікується, стане новим верховним представником ЄС із закордонних справ та політики безпеки — замість Федерики Могерини.

А француженка Крістін Лагард номінована на пост нового глави Європейського центрального банку. З листопада 2011 року посаду голови фінінституту обіймав італієць Маріо Драгі. З того ж року Лагард була директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду, що базується у Вашингтоні.

Офіційно кадрові рішення саміту ЄС повинні бути схвалені Європарламентом. Якщо депутати відхилять їх, пошук кандидатів на ключові пости почнеться заново.