Прогрес

В Африці виявили найдавнішого людиноподібного

Дослідники знайшли ознаки прямоходіння при аналізі останків анамського австралопітека.

Австралопітек australopithecus anamensіs є викопним видом роду австралопітеків, який мешкав у Східній Африці приблизно чотири мільйони років тому. Останки таких істот знайшли вперше в 1965 році в Кенії в рамках експедиції Гарвардського університету, інформує Ukr.Media.

Сьогодні анамський австралопітек — найбільш древній з австралопітеків, відомих науці. Виявлення останків цієї істоти дозволило не тільки відповісти на ряд питань, пов’язаних з австралопітеками, але також і краще зрозуміти еволюцію людини в цілому.

Зараз важливість australopithecus anamensіs для сучасної науки в черговий раз підтвердили американські дослідники. У відкладення осадових порід в долині Аваш в Ефіопії вчені виявили сім добре збережених хребців представника цього року. Подальший аналіз показав, що істота ймовірно мала хороші здібності до прямоходіння. «Перший хребець цього австралопітека розділений на такі ж дві частки, як у сучасних людей. Ця риса відсутня в нині існуючих приматів і найдавніших предків людини, проте вона допомагає нам тримати голову у вертикальному положенні тоді, коли ми стоїмо», — говорить дослідник, який представляє коледж Чаффі в Кукамонге Марк Мейер (Marc Meyer).

Нові висновки демонструють, що анамський австралопітек був набагато ближчим до сучасних людей в еволюційному відношенні, ніж афарський або південний. У більш широкому сенсі результати дослідження в черговий раз показують, що прямоходіння, ймовірно, можна розглядати як відмітну рису одних лише представників роду homo, предками яких, швидше за все, і є австралопітеки. При цьому вчені не можуть відповісти на питання, яку саме функцію виконували «людські» ознаки життя анамських австралопітеків.

В цілому, хоч нове відкриття і проливає світло на ряд важливих питань, воно робить еволюцію людини ще більш складною для розуміння.

Раніше, нагадаємо, стало відомо, що добре збережені останки австралопітека Літтл Фут дозволили дослідникам вивчити будову мозку істоти і порівняти нові дані з вже наявною інформацією. Завдяки цьому вчені змогли наблизитися до розуміння еволюції мозку гомінід.

Краще осмислити хід еволюції людини може і нове відкриття, зроблене на території Китаю. Нещодавно дослідники виявили череп древньої людини, що несе цілий ряд сучасних рис, однак датований часом, коли сучасних людей на цій території не повинно було бути, згідно прийнятій раніше науковій концепції.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net