Прогрес

В Антарктиді від льодовика Пайн-Айленд може відколотися айсберг

Супутникові знімки показали, що за площею айсберг вдвічі перевищує Париж.

Від льодовика Пайн-Айленд у Західній Антарктиді незабаром може відколотися айсберг. На його поверхні з’явилися дві великі тріщини, які неухильно розширюються, інформує Ukr.Media.

Розколи помітили ще на початку 2019 року за допомогою супутників Європейського космічного агентства Sentinel-1 і Sentinel-2. До цього моменту кожен з них досяг приблизно 20 кілометрів.

В останні роки Пайн-Айленд вже втрачав значні обсяги льоду. У жовтні 2018 року від його масиву відколовся фрагмент приблизно в 300 квадратних кілометрів.

Цей льодовик сполучає Західно-Антарктичний крижаний щит з морем Амундсена. Він визнаний одним з таких у світі, які найбільш швидко руйнуються. Фахівці NASA дійшли висновку, що утворення айсбергів стало відбуватися більш інтенсивно. Недавні дослідження показали наявність теплих течій, які омивають крижаний масив знизу і сприяють посиленому таненню.

За даними ЕКА, лід Пайн-Айленда рухається зі швидкістю 10 метрів на добу. Великі айсберги відокремлювалися від нього в 1992, 1995, 2001, 2007, 2011, 2013, 2015, 2017 і 2018 роках. Цей льодовик разом з сусіднім льодовиком Туейтса піднімає глобальний рівень моря на один міліметр у десятиліття, і ця тенденція може посилитися.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net