Прогрес

В Арктиці зафіксували рекордний викид метану

У Східно-Сибірському морі помітили найпотужніший фонтан газу, який доводилося спостерігати вченим. Він у дев’ять разів перевищував середньопланетарні значення.

Рекордний викид метану стався в Східно-Сибірському морі. Про це повідомили російські вчені з Томського політеху (ТПУ), повідомляє в понеділок, 7 жовтня, РІА Новости.

Вчені і ТПУ разом з колегами з інших російських університетів вивчали біогеохімічні та екологічні наслідки танення підводної мерзлоти.

На одній з ділянок Східно-Сибірського моря, де раніше виявили газові фонтани, вони побачили «ниточку» метану, що піднімається з глибини.

За словами керівника експедиції, професора ТПУ і члена-кореспондента РАН Ігоря Сємілєта, це найпотужніший фонтан, який доводилося спостерігати, — це в дев’ять разів більше за середньопланетарні значення. Раніше такого ніхто не реєстрував, відзначили вчені.

Зазначається, що площа газового фонтана становила чотири-п’ять квадратних метрів.

«Пробу вдалося взяти навіть без спецпристроїв: «збурену» метаном воду можна було зачерпувати відрами. Газ у стислому вигляді відвезли в декількох балонах», — зазначили в ТПУ.

Пізніше російський промисловий експерт Леонід Хазанов в ефірі російських ЗМІ припустив, що до викидів могло призвести танення вічної мерзлоти внаслідок глобального потепління.

Нагадаємо, найбільша в історії експедиція вирушила в Арктику. Майже 600 вчених із 17 країн вивчатимуть зміни клімату.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net