Прогрес

В Австралії розробили новий метод прогнозування вивержень вулканів

вулканВчені з університету Тасманії переконані, що їм вдалося створити абсолютно нову точну систему прогнозування вивержень вулканів. Як розповів телеканал SBS, базується нове відкриття на масштабному і докладному аналізі виверження гавайського вулкану Кілауеа в 2018 році, передає ТАСС.

Катастрофа на Гаваях стала справжнім лихом для жителів острова, однак настільки тривалий виверження вулкана (воно тривало протягом місяця з 4 травня по 5 червня 2018 року) дало можливість вченим ретельно вивчити поведінку вулканів і навчиться його прогнозувати. Міжнародна група вчених з Австралії, Франції, Великобританії і США, яка приступила до аналізу вулканічної діяльності Кілауеа ще до початку виверження, зазначила, що зміни швидкості коливань, що проходять через вулкан, можуть бути використані для визначення близькості його виверження.

«За 10 днів до виверження Кілауеа ми виявили, що вібрації і поштовхи всередині магматичної камери вулкана різко змінилися: з-за наростаючого тиску, немов вулкан постійно стискалося. Взагалі зміна частоти сейсмічних хвиль — відмінний показник для прогнозування. У міру підвищення тиску магми в камері поштовхи стають все більш частими, проте, коли камера більше не може вміщати магму їх частота знижується», — розповів вулканолог, Герр доктор Олівер з Університету Тасманії.

За його словами, за кілька днів до виверження Кілауеа, тиск в магматичної камери вулкана все ще наростало, проте поштовхи та вібрації стали рідкісними, а потім і зовсім припинилися. «Це очевидний показник того, що вулкан більше не може підтримувати тиск усередині камери і лава почала руйнувати її стінки, а значить виверження зовсім близько» — пояснив вулканолог.

Доктор Олівер і його колеги сподіваються, що цей новий метод дозволить передбачати виверження вулканів по всьому світу з високою точністю, як мінімум, за три-п’ять днів до катастрофи.

Кілауеа — активний вулкан на острові Гаваї, що входить до складу національного парку вулканів Hawai’i Volcanoes National Park. Висота Кілауеа — 1247 м над рівнем моря, його основа йде на дно Тихого океану, на глибину близько 5,5 км. Він «прокинувся» 3 січня 1983 року і з тих пір продовжує вивергатися з різним ступенем інтенсивності.

На початку травня 2018 року вздовж його східної частини почалася серія вивержень, якій передувало землетрусу магнітудою 6,9. Витікання лави з жерла вулкана припинилися 7 червня. В результаті катастрофи виявилися повністю знищені два міста (Капохо і Пуна), жителі яких були попередньо евакуйовані із зони стихійного лиха.