Соціум

В Австрії скасували здачу іспитів на водійські права турецькою мовою

Австрія з червня 2019 року відмовилася приймати іспити на отримання посвідчення водія турецькою мовою, передає ТАСС з посиланням на ORF.

Турецький до справжнього моменту був другим за частотою використання мовою після німецького при здачі іспитів на водійські права в Австрії. Тепер здати іспит можна тільки на чотирьох мовах: німецькою, англійською, словенському і хорватському. Австрійська влада оголосили про плани відмови від турецької мови в 2018 року.

В Австрії в 2019 році були розроблені і вступили в силу нові квитки і навчальні посібники для складання іспитів на право водіння. З метою економії бюджетних коштів автошкіл було доручено відмовитися від переведення посібників і запитальників на турецьку мову.

Влада підкреслює, що законодавство про управління транспортним засобом не припускав можливість створення умов для складання теоретичного іспиту на іноземній мові. Словенська і хорватська мови з 1955 року мають статус офіційних мов нарівні з німецьким за договором про державний суверенітет Австрії для використання представниками цих національних меншин і тому мають повне право на офіційне вживання. Англійська мова використовується як міжнародний. Право ж здавати іспити турецькою мовою було винятком, а тепер розглядається як обмеження прав представників інших національних меншин. Тому і було прийнято рішення відмовитися від нього.