Світ

В Бразилії знайшли загублене місто в Центральній Амазонії

Вік найстаріших будівель складає близько 3000 років.

Бразильські археологи під час експедиції в лісах басейну Амазонки на території національного парку виявили 3000-річні залишки поселень невідомої цивілізації, яка була досить розвиненою для свого періоду часу, інформує Ukr.Media.

Знахідка була зроблена в Центральній Амазонії. Поселення знаходяться на території штату Амазонас. Руїни приховані густими джунглями.

Дивно, але знайти їх дослідникам допомогли хроніки іспанського священника Гаспара де Карвахаля. Він подорожував по річці Амазонці у XVI столітті та описав безліч індіанських сіл.

За розповідями священника, безлюдна зараз місцевість у його часи була густо заселена. Експедиція, що складалася з 40 дослідників, підтвердила, що таке цілком можливо. Більше того, вчені виявили сліди набагато більш давньої невідомої цивілізації.

Датування показало, що вік найстаріших будівель складає близько 3000 років. Вчені відзначають, що це були не розрізнені села, а добре спроєктований архітектурний комплекс.

«Ми не можемо сказати, що це був тільки один археологічний пам’ятник, — каже науковий співробітник експедиції Рафаель Лопес. — Те, що ми побачили, являє собою безліч поселень, у кожного з яких була, можливо, своя власна історія, але які були пов’язані між собою».

Про те, що цивілізація була розвиненою, кажуть сліди сільськогосподарських робіт. Наприклад, дослідники виявили гай бразильського горіха. Він починається біля берега річки та тягнеться вглиб лісу майже на 500 метрів. За ним явно доглядала людина.

Крім того, вчені знайшли сліди перегною, який виявився нетиповим для тутешньої місцевості. Це вказує на те, що перегній сюди доставляли навмисно, тобто індіанці доглядали за своїми посадками.

Також було виявлено велику кількість кераміки, вік найстарішої теж може досягати 3000 років. Зокрема, були знайдені вази та похоронні урни різних періодів.

Виявлений посуд схожий на той, що описав у своїх хроніках вищезгаданий іспанський священник. Для його прикраси стародавні жителі цих місць використовували коричневу, червону, чорну і білу фарбу.

На даний момент вчені вивчили не більше одного відсотка знайденого археологічного комплексу. Так що головні відкриття ще попереду.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net