Прогрес

В Ефіопії знайдено сліди найбільшої імперії Східної Африки

Держава під назвою Аксум проіснувала близько тисячі років.

В Ефіопії виявили руїни стародавнього міста, яке проіснувало не менше 1400 років. Воно було частиною могутньої цивілізації Аксум, яка панувала в Східній Африці і вела торгівлю з іншими імперіями, у тому числі Римом, інформує Ukr.Media.

«Це одна з найбільш великих стародавніх цивілізацій, але люди практично не знають про неї. Аксум — ранній приклад складного суспільства в Африці за межами Єгипту і Судану», — зазначив автор дослідження Майкл Харроуер з Університету Джона Хопкінса.

За даними істориків, імперія існувала приблизно з 80 року до нашої ери до 825 року нашої ери. Але ніхто достеменно не знає, як вона розвивалася.

Є підстави вважати, що їй передувала більш рання цивілізація, зосереджена в північній частині нинішньої Ефіопії. Там були знайдені найдавніші зразки архітектури і писемності на південь від Сахари.

Група археологів вирішила дослідити цю місцевість більш ретельно. Під час розкопок їм вдалося знайти переплетення кам’яних стін — залишки будівель, які колись стояли там.

Нововідкрите місто назвали Бета Саматі. Радіовуглецевий аналіз показав, що будівлі відносяться до періоду від 771 року до нашої ери до 645 року нашої ери — тобто люди мешкали там і в доаксумський період, і упродовж всієї його історії.

Місто має багато невеликих будинків — або житлових будинків, або майстерень. Велику прямокутну будівлю ідентифікували як базиліку. У Римській імперії вони спочатку використовувалися для державних органів і судів і лише пізніше — як релігійні об’єкти.

Є дані, що в 300-х роках Аксум прийняв християнство. Так, археологам вдалося розкопати неподалік від базиліки кулон, відзначений хрестом.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net