Прогрес

В Естонії знайдено затонулий у XV столітті корабель з консервами 1960-х років

Вчені мають намір встановити точний вік і походження судна.

В Естонії робітники при проведенні дорожньо-будівельних робіт натрапили на похований під землею дерев’яний корабель, на борту якого несподівано знайшли предмети XX століття, інформує Ukr.Media.

Дерев’яне судно було виявлене неподалік Талліннської гавані на узбережжі Балтійського моря. На місце були запрошені археологи. Вони дійшли висновку, що цей корабель затонув, імовірно, наприкінці XV століття. Встановити вік вдалося за слідами використання примітивної вогнепальної зброї, знайденими при обстеженні судна. Здивувало вчених те, що на борту корабля знаходилися предмети XX століття. Так, до його носа був прикріплений сучасний металевий трос. Крім того, археологи виявили незайману банку консервів з терміном придатності, що минув, судячи з маркування, у 1972 році. Втім, в естонських вчених є розумне пояснення. Вони вважають, що корабель багато століть провів на дні. Однак у радянський час його підняли звідти і перемістили в інше місце, оскільки він, імовірно, заважав судноплавству чи якимось будівельним роботам. Саме тоді, при транспортуванні, робочі й забули на борту трос і консерви. Щоб перевірити цю гіпотезу, дослідники мають намір знайти і опитати очевидців тих подій, наприклад, людей, які працювали в 1960-х роках у місцевому порту. Можливо, хтось із них згадає, як переміщали загадковий корабель.

Крім того, вчені створять тривимірну модель судна і візьмуть зразки деревини з нього. Їхні дослідження дозволять уточнити вік і походження корабля.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net