Прогрес

В галактиках із сузір’я Водолія знайшли космічну павутину

Структура ранньому Всесвіті була схожа на павутину, яка утримує разом окремі частини, з’ясувала міжнародна група вчених. Висновок був зроблений після вивчення протокластера SSA22 — скупчення галактик на відстані 12 мільярдів світлових років від Сонячної системи, в сузір’ї Водолія, повідомляє Science.

Відомо, що чим далі розташований об’єкт в космосі, тим він стародавнє. З огляду на характеристики кластера, можна припустити, що він виник в епоху раннього Всесвіту, незабаром після Великого вибуху.

Спостереження за допомогою сучасних телескопів показали, що галактики SSA22 з’єднуються між собою світяться газовими нитками.

Раніше астрономи вважали, що галактики спочатку формуються, а потім вже притягуються в кластерні структури. Але нові дані змусили засумніватися в цій теорії.

Автори дослідження зробили висновок, що головну роль в створенні скупчень грають газові нитки. На їх «перехрестях» утворюються щільні згустки матерії, надмасивні чорні діри і галактики. Газ, який постійно рухається по нитках під впливом сили тяжіння, стимулює активне «народження» нових зірок.

Нитки виявилися надзвичайно довгі і вийшли за межі поля, яке вчені були в стані розглянути. Ймовірно, вони тягнуться більш ніж на мільйон парсеків. На думку вчених, близько 60% водню, який виник під час Великого вибуху, полягає саме в цих структурах.

Раніше повідомлялося, що вчені виявили сліди вибуху в центрі Чумацького Шляху. Катаклізм стався порівняно недавно — приблизно 3,5 мільйона років тому.