Світ

В Італії скоротять число депутатів

Відповідно до закону, число парламентаріїв буде знижено з 315 до 200, а число депутатів з 630 до 400.

Депутати Італії проголосували за конституційну реформу, яка передбачає істотне скорочення числа парламентаріїв в обох палатах.

Згідно з реформою, загальна кількість парламентаріїв в країні зменшиться з 945 до 600. Число депутатів має скоротитися з 630 до 400, сенаторів — з 315 до 200, причому не більше п’яти місць буде надаватися довічним сенаторам.

Скорочення числа членів парламенту було однією з передвиборних обіцянок Руху П’ять зірок, на думку якого, подібний захід дозволить економити до 100 млн євро в рік і зробить роботу парламенту більш ефективною.

Нині парламент Італії вважається одним з найчисленніших законодавчих органів в світі й займає третє місце за цим показником. Найбільша кількість членів парламенту налічується в Китаї (майже 3000 чоловік), далі йде Великобританія (майже 1400 осіб).

Очікується, що нові правила щодо числа парламентаріїв в Італії зможуть почати діяти з наступних парламентських виборів, запланованих на 2023 рік.

Нагадаємо, представник президента України Володимира Зеленського у Верховній Раді Руслан Стефанчук пропонує скоротити кількість депутатів.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net