Прогрес

В Ізраїлі знайшли давньоримський завод

Це був найпопулярніший соус Римської імперії.

На південному-заході Ізраїлю виявили «фабрику» з виробництва гаруму — одного з найдавніших соусів, мабуть, такого популярного в Римській імперії, як зараз майонез або кетчуп, інформує Ukr.Media.

Цистерни для виготовлення гаруму відкрили під час розкопок в Ашкелоні. На жаль, майже ніяких подробиць про знахідку немає, окрім фотознімків. Датування називається лише приблизне — «близько 2 тисяч років тому». Відзначається, що в письмових джерелах збереглися відомості про єврейський гарум, але сліди його виробництва знаходять рідко. Крім того, цистерни розташовані у двох кілометрах від стін стародавнього міста, передбачається, що це пов’язано з сильним запахом соусу.

Найчастіше гарум робили з хамси, тунця або скумбрії. Рибу складали в кам’яні ванни, солили і залишали дозрівати під сонцем, час від часу перемішуючи. У процесі ферментації на поверхні рибної пасти накопичувалася прозора рідина — це і був гарум. Його проціджували і розливали в невеликі амфори з вузьким горлечком.

У гарум могли додавати оцет, сіль, оливкову олію або вино, а також інші спеції. Соус був дуже популярний — збережені кулінарні книги свідчать про те, що він входив до складу більшості римських страв. Часто його використовували замість солі, яка в давнину була досить дорогою. Вважалося, що гарум володіє лікувальними властивостями — ним намагалися лікувати декілька хвороб.

Дослідники вважають, що гарум сприяв поширенню стрічкових черв’яків виду широкий лентец (Diphyllobothrium latum). Його цисти гинуть при термічній обробці, але не при ферментації риби, яка лежить в основі виробництва римського соусу.

В наш час аналогічні за способом виготовлення соуси відомі в культурах Південно-Східної Азії. Схожий соус використовують в японській кухні.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net