Прогрес

В найближчому майбутньому людство може зіткнутися з нестачею фосфору

До такого висновку прийшла міжнародна група експертів.

Міжнародна група експертів прийшли до висновку, що в найближчому майбутньому людство може зіткнутися з гострим браком фосфору, необхідного для виробництва сільськогосподарських продуктів, інформує Ukr.Media.

Причиною дефіциту, який може призвести до голоду, стане нераціональне використання мінеральних добрив, які вимиваються в океани.

За останні 50 років кількість використовуваних фосфорних добрив зросла в 50 разів, а до 2050 року очікується, що попит на них подвоїться. Якщо нічого не буде зроблено для збереження елементу, його запаси незабаром можуть виснажитися. Деякі теоретичні моделі передбачають, що при нинішніх рівнях споживання, доступний фосфор може зникнути через 80 років, що стане причиною неврожаїв. Згідно з більш консервативними оцінками, це відбудеться через 400 років, а найбільш песимістичні прогнози вказують на 40-річний термін.

На думку вчених, ключовою умовою уникнення кризи стане скорочення застосування фосфору, а також розробка способів повторного його використання. Створення замкнутої системи рециркуляції дозволить застосовувати фосфати до 46 раз в якості добрив, палива або харчових продуктів. В даний час не існує відомого рішення проблеми, яка також впливає на екосистеми водойм, забруднених добривами.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net